Lithuanian Chinese (Traditional) English French German Japanese Norwegian Polish Russian Swedish

1997-2007

Nuo ko viskas prasidėjo

Padidinti

Tas, kuris investuoja į save - niekada nepralaimi! Pabandyk ir tu !

Skaityti

2008-2010

Kaip išmoksti galėti

Pergalė nesuteikia jėgų. Jėgų suteikia kova. Jeigu tu kovoji ir nepasiduodi - tai ir yra jėga!
 
Skaityti       

2011-2015

Kaip gali padėti

Padėdamas kitiems, padedi pats sau ! Paprastas, bet labai teisinga posakis !
 
Skaityti       

Kontaktai ir rekvizitai

Vadovas

VŠĮ NULC "Tu Gali"

VŠĮ NULC "Tu Gali" direktorius Gintaras Šalkauskas

Adresas

Adresas

Mokslininkų g. 6A, LT-08412 Vilnius

Mob. tel.: +370 686 53543

gintaras_salkauskas@yahoo.com

 Tinklapis: www.tugali.org

Parašyk

Rekvizitai

Rekvizitai

 

Įmonės kodas: 301177558

PVM kodas: LT100005010815

LT777300010104912512

SWEDBANK 73000

  Klauskite

VŠĮ NULC "Tu Gali" videogalerija

 

Mus rasite

INTEGRACIJOS KELIU. Ralis „Aplink Lietuvą 2015“ – kelias, kuriame azartas nugali nesėkmes

Ralis „Aplink Lietuvą 2015“ – kelias, kuriame azartas nugali nesėkmes

Ralio „Aplink Lietuvą“ neįgaliųjų įskaitos prizininkai (iš kairės): Gintaras Šalkauskas, Algimantas Kojis ir Liudas Barkauskas.

Rugsėjo 18–20 dienomis šalies kelius sudrebino ralio „Aplink Lietuvą 2015“ gausmas. Varžybose, kurių dalyviai rungiasi dėl garbingiausio šių lenktynių trofėjaus – Lietuvos Respublikos Prezidentės Dalios Grybauskaitės taurės, netrūko nei greičio, nei intrigos. Tuo galėjo įsitikinti ir 11 prie starto linijos stojusių neįgaliųjų ekipažų, pasiryžusių nugalėti visas kliūtis ir įveikti net 1 140 kilometrų ilgio trasą.

Varžybos reikalauja profesionalumo

Šiemet Lietuvos automobilių klubo (LAK) organizuotame renginyje iš viso dalyvavo 65 sportininkų ekipažai, 11 iš jų – neįgaliųjų, tarp kurių ir vienintelis moteriškas. Norint dalyvauti tokio lygio varžybose būtina tinkamai pasiruošti. Tiek sveikiesiems, tiek neįgaliems sportininkams galioja aukšti profesionalumo standartai. „Čia yra būtini dokumentai, automobilių sporto federacijos išduota licencija. Didelį dėmesį skiriame saugumui ir kokybei, todėl kiekvienas dalyvis turi nepriekaištingai vairuoti, turėti reikiamus įgūdžius, atidžiai susipažinti su lenktynių taisyklėmis. Net ir patys geriausi sportininkai ne visada pasiekia finišą“, – pastebi lenktynių sporto komisaras Gražvydas Smetonis.

Tris dienas trukusio ralio metu sportininkai apkeliavo visą Lietuvą. Startavę Kaune, lenktynininkai iki pat vėlaus vakaro varžėsi Alytuje, Marijampolėje, Kazlų Rūdoje, Jurbarke, Tauragėje, Gargžduose, Klaipėdoje. Antrąją varžybų dieną ekipažai keliavo į Plungę, Telšius, Mažeikius, Akmenę, Joniškį, Šiaulius, Anykščius, Ukmergę, Vilnių ir kitus mūsų šalies miestus.

Varžybų direktoriaus pavaduotojos Dalios Tarailienės teigimu, šiose lenktynėse siekta atkleisti visus komandų talentus, jėgos išbandytos specialiuose greičio ruožuose, slalomo rungtyse. Sekmadienį sostinėje po paskutiniosios slalomo rungties paaiškėjo, kam atiteko nugalėtojų laurai.

Žmonių su negalia įskaitoje geriausiai pasirodė Gintaro Šalkausko ir šturmanės Evelinos Drilingienės ekipažas. Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos taurę jiems įteikė viceministras Laisvūnas Bartkevičius. Antrosios vietos ir Klaipėdos miesto mero taurės laimėtojais tapo lenktynininkai Algimantas Kojis ir Vytautas Bareckas. Treti liko Liudas Barkauskas ir Jurgita Tuitaitė.
Šis ekipažas į ralio trasą išvažiavo pirmą kartą. Nors ir patyrę nesėkmių (lūžo kai kurios mašinos dalys), automobilių sporto entuziastai teigė patyrę įsimintinų įspūdžių ir jau galvojantys apie kitų metų varžybas.

Ramunė Šidlauskaitė ir Justina Darulytė – vienintelis moterų ekipažas ralyje „Aplink Lietuvą“

Netrūksta noro ir entuziazmo

Žiūrovų ovacijos ir džiaugsmingi šūksniai, blizgančios taurės ir pergalės. Tai dalykai, apie kuriuos svajoja ne vienas sportininkas. Tiesa, norint pasiekti trokštamų rezultatų, tenka nemažai paplušėti. Ralis „Aplink Lietuvą“ nėra išimtis.

Kol rezultatai dar nepaskelbti, o slalomo trasa rieda paskutiniai automobiliai, greta esančioje aikštelėje šurmuliuoja varžybas baigę sportininkai. Jų veiduose šviečia šypsenos ir atsispindi nuovargis. D. Tarailienė atkreipia dėmesį į neįgalių sportininkų mašinas. Dauguma jų neturi prabangios technikos, tačiau tai nesumažina noro išbandyti save.

„Sveikieji rungtynėms ruošia specialius sportinius automobilius, kurių nenaudoja kitoms reikmėms. Neįgaliųjų situacija dažniausiai būna kitokia. Jie rizikuoja – važiuoja vienintele turima transporto priemone. Tai reiškia, kad sugedus tokiam automobiliui žmogus neturės kuo jo pakeisti. Klaidos kaina lenktynėse šiuo atveju tampa daug didesnė, tačiau tai nesustabdo entuziastų, – ranka mostelėjusi į vieną iš pralekiančių automobilių kalba moteris. – Lietuva – viena iš nedaugelio valstybių, kur egzistuoja būtent tokio pobūdžio ralis. Europoje vargu ar rastume automobilių varžybas, kuriose susirungti gali ir sveikieji, ir neįgalieji“, – pastebi D. Tarailienė.

Šiemet iš 11 startavusių neįgaliųjų ekipažų finišą pasiekė 9. Sugedus mašinai iš kovos teko pasitraukti ir daugkartiniam ralio „Aplink Lietuvą“ dalyviui Linui Čepkauskui.

Akį patraukia į mašiną atsirėmęs vyras, vilkintis raudoną aprangą. Tai – vilnietis Mažvydas Butkevičius. Ralyje „Aplink Lietuvą“ jis dalyvauja jau antrus metus. Šį kartą įveikti kliūtis lenktynininkas bandė kartu su kolega Olegu Stočkumi. „Praeitų metų ralis man buvo kiek sudėtingesnis – neturėjau tiek patirties, o ir orai nelepino. Šlapias asfaltas tikrai nepalengvina važiavimo. Šiemet viskas paprasčiau, labiau pažįstama. Draugas pakvietė ir džiaugiuosi, kad neatsisakiau. Bent kartą gyvenime visiems patarčiau tai išbandyti“, – šiemetinio ralio įspūdžiais dalijosi M. Butkevičius.

 Kad rezultatai džiugintų širdį

Šnekučiuojantis mus atidžiai stebi vyresnio amžiaus moteris kartu su nedidele mergaite. Susipažinus paaiškėja, kad tai viena iš renginio žiūrovių. Vilnietė Janina stebėti ralio atvyko kartu su anūke:

„Jei tik kuris nors etapas vyksta Vilniuje, visada stengiamės ateiti pažiūrėti. Mes – automobilių sporto mėgėjos. Ar pastebėjote, kad šiame ralyje ir neįgalieji važiuoja? Juk tai nuostabu. Noriu, kad vaikas nuo mažens matytų tokius gražius dalykus, sportininkus profesionalus, kurie kažko siekia“, – šypsosi moteris.

O kaip šie sportininkai pasiekia gerų rezultatų? Neįgaliųjų įskaitos čempionas Gintaras Šalkauskas sako, kad varžyboms ruošiasi labai atsakingai. Daug treniruojasi sporto salėje. Rengiasi ir psichologiškai. Pasak jo, klaidos gimsta iš neapdairumo, o prizų pasiekia tie, kurie moka susikaupti ir neprarasti budrumo.

„Kai sužinojau, kad vyksta tokie raliai, pirmas mano rūpestis buvo gauti tokioms varžyboms tinkamą mašiną. Tai padaryti ne visiems lengva. Mano automobilis valdomas rankomis. Varžybų metu kojas, kad netrukdytų, pririšu prie sėdynės. Žinoma, reikia turėti noro, įdėti pastangų – treniruotis, nedvejojant eiti pasirinktu keliu, mėgti sportą. Tuomet ir rezultatai džiugins širdį“, – įsitikinęs G. Šalkauskas.

Kristina USCILAITĖ 

„Bičiulystė“, 2015, Nr. 37; www.biciulyste.lt